Szukaj na tym blogu

środa, 8 maja 2013

Syrop z mlecza...

Długi weekend minął szybko,u nas były to tylko trzy dni :-) Pogoda była tak piękna,że prawie nie tutejsza...tak więc było i grillowo i spacerowo,ze spaceru w okolicach zamku Kenilworth przywiozłam kwiaty mniszka lekarskiego potocznie zwanego mleczem.Duzo naczytałam się o przydatności syropu z tego kwiatka i postanowiłam zrobić :-)                  
 
potrzebujemy...
                       300 kwiatów z mlecza,dobrze rozwinietych,zbieranych w słoneczny dzień
                       0,5 litra wody 
                       0,5 kg cukru 
                       1 cytryna(wyszorowana i sparzona)                                                                                                   Kwiaty mlecza układamy na białej ścierce lub papierze,najlepiej na tarasie lub balkonie i czekamy aż wszystkie żyjątka je opuszczą :-) Następnie zalewamy je wodą,dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę,razem ze skórką,zagotowujemy i zostawiamy na noc aby się przegryzły. Następnego dnia dodajemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy do odpowiadającej nam konsystencji,od syropu,aż po miód,zależy co chcemy uzyskać.Ja chciałam uzyskać syrop gdyż moja córka nie przepada za miodem,a z myślą o dzieciach i zimowych przeziębieniach powstał ;-)                                                                                                                                                                                                                                            
kilka zdjęć z naszego mleczo-brania ;-)                                                                                     
                                                                             

i wspomniane ruiny Kenilworth Castle                                                                                   

4 komentarze:

  1. Super miodzik-syropek ! Trzeba bedzie sprobowac zrobic! Pozdrowka! Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas rosną takie ilości mniszka, że chyba spróbuję i ja sporządzić ten specyfik. Dziękuję za przepis, Pati! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. okazuje się ,że w ostatniej chwili nazbierałam tego mniszka, wyszło pyszniusie,w przyszłym roku zabiorę się znacznie wcześniej i będzie tego znacznie więcej ,dzięki Pati :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się,że mogłam pomóc ;-)

    OdpowiedzUsuń