Szukaj na tym blogu

środa, 10 lipca 2013

Prowansalskie klimaty...


                  No to mamy prawdziwe lato na Wyspach :-) Co prawda dosyć to niespotykane i zaskakujące ale bardzo przyjemne... Na początku muszę się przyznać,że zaniedbałam trochę tego bloga,ale niestety nie we wszystkim można być doskonałym heh ;-)
Wracając do tematu ,Prowansja kojarzy mi się nieodłącznie z moją ukochaną lawendą i boję się tam pojechać z obawy,że mogłabym stamtąd nie wrócić i zamieszkać na jakimś lawendowym polu :-) Maleńką namiastkę lawendowych pól( czyli kilka krzaczków), mam w ogrodzie i donicach. Co roku suszę małe bukieciki,i oczywiście wykorzystuję ja w kuchni.W tym roku mam już zrobiony,lawendowy cukier,ciasteczka i powtórkę z lizaków,tym razem ze świeżą lawendą.


                                                     Lawendowo-cytrynowe ciasteczka

                                                     210 g masła (w temperaturze pokojowej)
                                                     3/4 szkl.cukru pudru
                                                     1 żółtko
                                                     szczypta soli
                                                     2 łyżki kwiatków świeżej lawendy(lub 1 łyżka suszonej)
                                                     otarta skórka z cytryny
                                                     1,5 szkl.mąki
                                                     3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zagnieść,podzielić na dwie części,uformować z nich wałeczki i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wyjąć,pokroić na 5 mm plastry(ja z tych plastrów wykrawałam serducha foremką),piec ok 12-14 min w temp.170 stopni. Wystudzić na kratce. Ciastka rosną więc należy zostawić odstępy między nimi.Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com

Spełniam prośbę kilku osób i oto przepis na moje lizaki ;-)


                                                       Lawendowe lizaki

                                                       250 g cukru
                                                       100 ml wody
                                                       1/2 łyżeczki winianu potasu(cream of tartar)
                                                       1 łyżka soku z cytryny
                                                       1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                                                        można dodać jadalnego ekstraktu lawendowego,nie
                                                        jest to konieczne
                                                       suszone lub świeże kwiatki lawendy
                                                       termometr cukierniczy

Cukier,wodę,sok z cytryny i nadmanganian potasu rozpuszczamy gotując na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając.Wkładamy termometr i kiedy temperatura syropu cukrowego przekroczy 100 stopni,sprawdzamy twardość,maczając łyżeczkę w syropie i wkładając ją do zimnej wody,jeżeli stwardnie po kilku sekundach tzn.,że jest gotowy,dodajemy wanilię czy inne ekstrakty i mieszamy.Ja użyłam foremek do lizaków wysmarowanych odrobiną oleju,ale można też wylewać syrop łyżką na posmarowany delikatnie olejem,papier do pieczenia,zatapiamy kwiatki,wkładamy patyki,czekamy,aż zastygnie i gotowe.




Prowansja to nie tylko lawenda i nie tylko do niej ograniczają się moje kulinarne eksperymenty...Jako,że sezon szparagowy jeszcze trwa, trochę kombinowałam z tym warzywem...i powiem Wam,że ten eksperyment uważam za wyjątkowo udany i jak najbardziej do powtórzenia wiele razy,tarta wg.przepisu Pascala  :-)

                                     Prowansalska tarta ze szparagami i ricottą

                                      Ciasto:
                                        125 g mąki
                                        szczypta soli
                                        6 łyżek oliwy z oliwek 
                                        odrobina zimnej wody

                                      Farsz:
                                        1 duża cebula 
                                        pęczek szparagów
                                        1-2 łyżki oliwy z oliwek
                                        sól i pieprz
                                        125 g serka ricotta
                                        100 g startego sera żółtego(ja dodałam tubylczy extra mature
                                        cheddar) lub sera koziego
                                        czarne oliwki(ok 10 sztuk)pokrojone w krążki
                                        listki z kilku świeżych gałązek tymianku

                                     Polewa:
                                        2 jajka
                                        60 ml śmietany kremówki
                                        sól,pieprz,gałka muszkatołowa

Składniki ciasta zagniatamy,formujemy kulkę,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka i podsmażamy lekko na oliwie.Szparagi gotujemy przez 4 minuty we wrzątku,wyjmujemy i odcedzamy.
Wysmarowaną formę do tarty(ok 25 cm) wykładamy rozwałkowanym ciastem,dno i brzegi.
Smarujemy ciasto ricottą,układamy cebulę,pokrojone szparagi,oliwki,posypujemy serem żółtym lub kozim i tymiankiem.
Robimy polewę:Dokładnie mieszamy jajka ze śmietaną,dodajemy przyprawy i wylewamy na tartę.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem można skropić odrobiną oliwy i posypać świeżym tymiankiem.
Smacznego !!!

Chciałabym tylko dodać,iż obrazek rozpoczynający tego posta,wydziergałam jakieś półtora roku temu i już żałuję,że nie jest na lnie heh ;-)