Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 kwietnia 2013

Przepis na chleb


 Witajcie :-) Wywołujemy wiosnę...niestety mało skutecznie,nadal jest zimno...Jako,że wczoraj nie mieliśmy możliwości aby zakupić chleb,a angielski wg. mnie jest niejadalny...no może nie całkiem bo do tostów się nadaje hihi,upiekłam chleb wieloziarnisty z przepisu,który dostałam od cioci kilka lat temu.Wychodzi pyszny,mięciutki w środku a skórka chrupiąca,piekłam wczoraj i dzisiaj nadal taki pozostał.Przepis :
                               1kg mąki pszennej(przesianej)
                               1 czubata łyżka soli
                               1 łyżka cukru
                               1 szklanka otrąb
                               50 g drożdży
                               1 litr letniej wody
                               słonecznik lub inne pestki                                                                                                                                                                             



Mąkę przesiewamy do miski,mieszamy z solą,otrębami i pestkami.Robimy dołek do którego wlewamy ok 1 szkl. wody,wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem.Czekamy,aż drożdże zaczną pracować,dolewamy resztę wody i zagniatamy ciasto,jest dość rzadkie.Ciasto,w równych porcjach,wkładamy do dwóch form keksówek 8cm x27cm,zostawiamy do wyrośnięcia.Ja piekłam przez pierwsze 15 min w temp.240 C a następnie 40 min w temp 200 C.  Smacznego!





i trochę wiosny z mojego ogrodu...córcia przyniosła :-)